Home

Доклад за дейността на Гражданско сдружение “ЕВЕТ” през 2008 г.

• УС на Гр.Сдружение "Евет" се срещна на 12.12.2008г. с д-р Веселин Благоев - директор на висше училище Международен колеж, работещ по програма на University of Portsmount. Двете страни се договориха да работят в съвместни проекти за обучение.

• На 30.11.2008г. Ергин Емин беше на среща - разговор в Ложа Кармел 3355 Б´ней Б´рит по покана на президента Давид Бенйозер. Б´ней Б´рит е международна еврейска организация, която e активна в областта на защитата на човешките права. Подпомага общността в криза. Беше обменена информация между "Евет" и Б´ней Б´рит по въпроси свързани със защитата на правата на човека и малцинствата.

• На 26.11.2008г. в БТА се състоя "кръгла маса" на тема "Бъдещето на България, гарантирано от толерантността и етническото сътрудничество в българското общество", където активно участие взеха и представители на "Евет". На форума участваха млади политици, НПО и представители на малцинствените групи.

• На 14.11.2008г. Гр.сдружение "Евет" подари на Столична библиотека електронен проектор във връзка в 80 годишнината на институцията. Получихме специална Почетна Грамота от г-н Михаил Белчев - директор.

• Зулфин Колашов от Белица и секретар на гр. Сдружение "Евет" - Благоевград е тазгодишният участник в 8-мото издание на Българското училище за политика. Пожелаваме успехи.

• На 10.11.2008г. се навършиха 70 години от смъртта на великия син на турския народ Мустафа Кемал Ататюрк. "Евет" София организира в офиса на Сдужението на бул."Витоша" 18, ет.7, дискусия "Ататюрк и България" със членове и симпатизанти на Сдружението.

• На 02.11.2008г. в БТА ръководството на Гражданско Сдружение "Евет" даде специална пресконференция във връзка с разиграването на етническата карта от редица политически партии и обществени организации. В нарочно приета декларация Сдружението призова към национална отговорност и спиране на провокациите към гражданите на България, защото хората в страната са обединени на основата на европейските ценности и национални традиции.

• Средствата събрани от томболата на празника - 710 лв., с решение на УС на "Евет" бяха предоставени като дарение на дома за деца в неравностойно положение "Св.Петка" в с. Могилино, община Две могили. Получено бе благодарствено писмо от директора на дома - П. Йорданова.

• Вечерта на 03.10.2008г. в механата на х-л "Рига" в Русе членовете на Сдружението и участниците в конференцията отпразнуваха заедно традиционния мюсюлмански празник Рамазам байрам. Гости на проявата бяха кметове и общественици от област Русе.

• На 03.10.2008г. в гр. Русе сдружениe "Евет" реализира съвместен проект с фондация "Конрад Аденауер" конференция на тема: "Възродителният процес, мюсюлманските общности и комунистическия режим в България". Темата беше взета от книгата, издадена от Института за изследвания на близкото минало. Основни лектори бяха авторите на изданието: Михаил Груев и Алексей Кальонски , преподаватели съответно по история и етнология в СУ "Св. Климент Охридски". Във форума взеха участие 380 души от цялата страна.

• На 30 септември 2008г. във фоаето пред централния офис на Гражданско Сдружение "Евет" в София - "Витоша" 18 беше открита официално Постоянната изложба "България - дом на етносите". Експозицията - собственост на "Евет", бе открита в първия ден на големия мюсюлмански религиозен празник Рамазан байрам. Изложбата включва литографии и графики на з.х. Мара Парпулова и дигитална фотография от Павел Ганчев.

• От 04.09.2008г. до 07.09.2008г.в Сарафово се проведе традиционният "събор" на Гражданско Сдружение "Евет" на море. Участниците на това издание на Сарафово ´08 бяха над 100 души. Символилични домакини бяха клоновете на сдружението от Разград и Благоевград.

• Мюмюн Хюсеин участва в проекта на Центъра за социални практики - обучение на НПО за "Повишаване на капацитета на СГО (Северен централен, Северозападен, Североизточен райони на планиране) за постигане на ефективни партньорства с администрацията при изработването на политики и осъществяване на мониторинг върху работата на администрацията.

• В края на месец юли 2008г. се реализира проекта на Гражданско Сдружение "Евет" - "Летен лагер за деца на обменни начала между районите Бейоглу - Истанбул и Средец - София". Проекта се реализаира със съдействието на Столична община вече 3-та година. Децата от 7-мо СОУ - София почиват една седмица в курорта Кефкен и Истанбул. А децата, които идват от район Бейоглу на различни места в България. Тази година "Евет" ги посрещна в старопрестолния Велико Търново.

• На 05.05.2008г. в с. Ябланово, местността Гергово се проведе Традицонният събор "Гергово пее". Събора се провежда вече 8-ма година по инициатива на кмета (2-ри мандат) на Ябланово " г-н Шериф Куванджъ, който е и председател на клона на "Евет" в Сливен. Освен съставите за местен фолклор, събитието е посещавано от много политици и общественици.

• На 04.05.2008.г в Шумен бе организиран концерт на известната турска рок група Айна (Ayna). Основни организатори на събитието с TRT бяха членовете на "Евет" - Маджиде Ахмедова и Вели Велиев.

• На 02 и 03 май 2008г. в местността Пчелина община Разград, се проведе заседание на Националния координационен съвет на Сдружение "Евет". Участваха всички председатели и секретари на клонове. Приета бе краткосрочна програма за проектна реализация на плановете в отделни райони на страната. Избран беше нов председател на клон Разград: Мюмюн Хюсеин, досегашен секретар на организацията в Разград.

• На 02 и 03 май 2008г. в местността Пчелина община Разград, се проведе заседание на Националния координационен съвет на Сдружение "Евет". Участваха всички председатели и секретари на клонове. Приета бе краткосрочна програма за проектна реализация на плановете в отделни райони на страната. Избран беше нов председател на клон Разград: Мюмюн Хюсеин, досегашен секретар на организацията в Разград.

• На 29, 30, 31 май 2008г. представителите на "Евет" - Юммюш Ени и Таирюмер Мюмюн взеха участие в тридневно обучение, организирано от фондация "Проф. Джон Атанасов" - финансираното по "Административен капацитет" на тема: "Правна уредба, статута на неправителствени организации и възможностите за ефективното им участие в развитието на гражданското общество".