Home

Дейности на Гражданско сдружение “ЕВЕТ” през 2010г.

• Продължи партньорството със сродни организации от страната и чужбина за реализиране на съвместни проекти в областта на интеграционните процеси в ЕС.

 
• Със съдействието на Сдружението и изключителната финансова подкрепа на Вежди Рашидов- министър на културата на Р. България, за участие в XIX Международен конкурс по камерна музика в гр.Солун- Гърция, проведен в периода от 02-05 Декември 2010г., бяха изпратени младите таланти на “ЕВЕТ”- Байрам Карамендерез- пиано и Жаклин Прайс- цигулка.
 
• От 02 Септември 2010г. до 06 Септемри 2010г. се състоя ежегодния “ЕВЕТ- събор” на южното черноморие. Тази година “бивака” се премести от Сарафово в Ахелой в комплекса “Marina cape”. В четирите дни на събора взеха участие 112 членове на оранизацията.
 
 • Гр. сдр. “ЕВЕТ” подкрепи в специална анкета разработването на “Стратегия 2020”- “Визията на София 2020” от фондация “ЖАР” с предложения в един от приоритетите в документа, а именно “Създаване на условия за повишаване на качеството и ефективността на системата за образование и обучение в столична община”.
 
• Май 2010г. гр. сдр. “ЕВЕТ” взе решение и участва като асоцииран партньор в проект на Университет “Кадир Хас”- Истанбул на тема: “Подкрепа и партньорство за действия на малцинствата- уязвими групи и организации”.
 
• За пета поредна година, благодарение на сътрудничеството между общините “Бейоглу”- Истанбул и “Средец”- София и с активната помощ на гр. сдр. “ЕВЕТ” се реализира проект “Летен лагер за деца от София и Истанбул”. Двадесет ученици от София отново имаха възможност да прекарат една вълнуваща и незабравима седмица от 18 до 25 юли 2010г. в детския къмпинг на община “Бейоглу”- Истанбул, намиращ се в гр. Кефкен.
 
• На 05 Юли 2010г. членове на “ЕВЕТ” взеха активно участие в х- л “Шератон”- София в организираната от Европейския институт дискусия за предизвикателствата пред Белгийското председателство на ЕС.
 
• На 2 Юни 2010. след изключителния отзвук от организираната Международна конференция, младежите на гр. сдр. “ЕВЕТ” бяха поканени от Милена Милотинова и Канал 3 за участие в предаването “Пътуване до Европарламента”, по поркет “Втората вълна”. Младежите от “ЕВЕТ” изцяло покриха предаването с два отбора и допълнителни участници. Темата бе за човешките права и толерантността в Европа.
 
• Гр. сдр. “ЕВЕТ” направи регистрация в PADOR- Европейска помощ, он-лайн регистрационна услуга за потенциални кандидати по европейски проекти.
 
• На 21 Май 2010г. членове на “ЕВЕТ” се включиха в организираното от Център за източни езици и култури към ФКНФ- СУ “Св. Климет Охридски” и Висшия ислямски институт- София- “Литературно четене” по случай Деня на българската просвета и култура- 24 Май. В програмата бяха включени текстове от съвременни български и турски творци.
 
• На 21 Май 2010г. “Международната конференция за човешките права и етническата толерантност” се премести по покана на г- жа Йонка Кинова- изпълнителен директор на “Токуда банк” в болница “Токуда” в София. Там Ивайло Батинков- изп. директор на болница “Токуда” представи дейността на болничното заведение и възможностите, които се откриват за лечение в него, чрез здравен туризъм.
 
 • На 19 – 21 Май 2010г. в парк- хотел “Витоша”, гр. София, гр. сдр. “ЕВЕТ” с изключителното съдействие на фондация “Конрад Аденауер”, бе домакин по проект на “Международната конференция- човешки права и етническа толерантност”. Инициатори и съорганизатори на форума бяха “Turkish World Human Right Association”, “World League of Turkish Youth” и “International Human Rights Eurasia Forum.” В триднвения форум взеха участие лидери и членове на НПО от Европа и Азия, посланиците на страните участници и много високопоставени гости, представители на институциите от Бългрария. С конференцията гр. сдр. “ЕВЕТ” отбеляза 10 години от своето учредяване. Подписа се и Протокол за взаимно сътрудничество между “DTGB” и “ЕВЕТ” за продължаване на диалога за правата на човека и етническата толерантност междu Европа и Азия.
 
• На 30. Април 2010г. НКС (Национален координационен съвет) на “ЕВЕТ” подкрепи трите точки в Декларацията на Синята коалиция в 41-во НС, осъждаща опита на БКП за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, а именно:
 1. Осъждане категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и така наречения “Възродителен просец”.
 
 2. Обявяване прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989г. за форма на етническо прочистване от тоталитарния режим.
 
 3. Призоваваме българското правосъдие и Главният прокурор на Република България да възабновят делото срещу виновниците за т. нар. “Възродителен процес”. Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ. Това е недопустимо!
 
• На 16 Април 2010г. членове на гр. сдр. “ЕВЕТ”- клон София почетоха с минута мълчание и запалени свещи жертвите на кървавия комунистически атентат в църквата “Света Неделя” от 1925г.и показаха, че НИЕ ПОМНИМ!
 
• Председателят на сдружение “ЕВЕТ”- Ергин Емин, активно участва с интервюта в проекта на Софийски университет “Св. Климент Охридски”- “Успелите ЕТНО”. Ръководството на сдружението се присъедини към групата за изработване на концепция за проучване по места на представители на етноси- успели роми, български мюсюлмани и турци.
 
• С решение на УС на гр. сдр. “ЕВЕТ” участници в новото издание на Българско училище за политика бяха излъчени Айрин Ибрямова- национален координатор “Младежки дейности” и Мюмин Емин- координатор “Младежки дейности”- Сифия.Те се присъединиха към Випуск 2010, като участници в “Национална програма управленски умения” към БУП.
 
• На 29 и 30 Януари 2010г. в гр. София, координаторите “Младежки дейности”- Айрин Ибрямова, Мюмин Емин и Христина Божинова взеха активно участие в двудневната международна конференция ”Европа 2020- гражданска визия”, като част от инициативата “Взаимодействие с европейския парламент”.